Go Back   TeamTalk > Maintenance Tips, How-tos and Refurbishing Topics > Engine / Drive Train

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-21-2012, 12:53 PM
PT 1999 ProStar's Avatar
PT 1999 ProStar PT 1999 ProStar is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Feb 2009
Boat: Mastercraft ProStar 190 1999 330HP Powerslot - 1st MC 1987 ProStar Current 2012 ProStar 197
Location: Connecticut
Posts: 338
Any advice

Hey everyone,

I have a 99 ProStar 190 with LTR and slot tranny. My check engine light turns on once I get over 4200 RPM's. Motor temp and oil are fine and the boat is running great. I had the tranny fluid changed last spring as well. Any thoughts on what it could be?? Or suggestions on what to check?

Thanks,
PT
Reply With Quote
  #2  
Old 05-21-2012, 03:53 PM
xbrdr1 xbrdr1 is offline
TT Regular
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 62
Do the paperclip jump and see if a code is stored.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-21-2012, 06:03 PM
agua4fun's Avatar
agua4fun agua4fun is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Jun 2005
Boat: Prostar 190 Sammy Duvall
Location: Toledo, Ohio
Posts: 330
Funny thing, my 2001 190 ltr (regular tranny) started doing the same thing. runs great too, resets on restart and is fine unless i get to that speed/rpm again.
Any good links to the paper clip meathod? id like to give it a try before heading to dealer.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-21-2012, 08:40 PM
PT 1999 ProStar's Avatar
PT 1999 ProStar PT 1999 ProStar is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Feb 2009
Boat: Mastercraft ProStar 190 1999 330HP Powerslot - 1st MC 1987 ProStar Current 2012 ProStar 197
Location: Connecticut
Posts: 338
Quote:
Originally Posted by xbrdr1 View Post
Do the paperclip jump and see if a code is stored.
Thanks xbrdr1 but I'm not in the know about the paperclip jump..... any help on that?

Thanks
PT
Reply With Quote
  #5  
Old 05-21-2012, 08:42 PM
PT 1999 ProStar's Avatar
PT 1999 ProStar PT 1999 ProStar is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Feb 2009
Boat: Mastercraft ProStar 190 1999 330HP Powerslot - 1st MC 1987 ProStar Current 2012 ProStar 197
Location: Connecticut
Posts: 338
Quote:
Originally Posted by agua4fun View Post
Funny thing, my 2001 190 ltr (regular tranny) started doing the same thing. runs great too, resets on restart and is fine unless i get to that speed/rpm again.
Any good links to the paper clip meathod? id like to give it a try before heading to dealer.
Yup...mine does the same reset.... Hate to bring it to dealer if I can fix it myself....
Reply With Quote
  #6  
Old 05-23-2012, 11:33 PM
agua4fun's Avatar
agua4fun agua4fun is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Jun 2005
Boat: Prostar 190 Sammy Duvall
Location: Toledo, Ohio
Posts: 330
just ran the paperclip meathod. came up with what i thought was 13, but after some searches it lookes like 13 isnt an option. it must be 44. i swear it is 1pause 3 long pause but 13 isnt possible based on some earlier threads. found a thread on 44
http://press.mastercraft.com/teamtal...ad.php?t=41782
Knock sensor should be easy to try anyway. hope this helps, ill let u know if it works next week.
Dave
Reply With Quote
  #7  
Old 05-24-2012, 07:47 AM
PT 1999 ProStar's Avatar
PT 1999 ProStar PT 1999 ProStar is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Feb 2009
Boat: Mastercraft ProStar 190 1999 330HP Powerslot - 1st MC 1987 ProStar Current 2012 ProStar 197
Location: Connecticut
Posts: 338
Quote:
Originally Posted by agua4fun View Post
just ran the paperclip meathod. came up with what i thought was 13, but after some searches it lookes like 13 isnt an option. it must be 44. i swear it is 1pause 3 long pause but 13 isnt possible based on some earlier threads. found a thread on 44
http://press.mastercraft.com/teamtal...ad.php?t=41782
Knock sensor should be easy to try anyway. hope this helps, ill let u know if it works next week.
Dave
Thanks Dave. I will give it a try. Won't be at the lake this weekend but next week I'll be all over it.
Thanks,

PT
Reply With Quote
  #8  
Old 06-10-2012, 09:53 AM
agua4fun's Avatar
agua4fun agua4fun is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Jun 2005
Boat: Prostar 190 Sammy Duvall
Location: Toledo, Ohio
Posts: 330
New knock sensor fixed my issue
just thought id post for future searchers..
PT hope yours was just as simple.
Reply With Quote
  #9  
Old 07-04-2012, 08:08 AM
PT 1999 ProStar's Avatar
PT 1999 ProStar PT 1999 ProStar is offline
TT Enthusiast
 
Join Date: Feb 2009
Boat: Mastercraft ProStar 190 1999 330HP Powerslot - 1st MC 1987 ProStar Current 2012 ProStar 197
Location: Connecticut
Posts: 338
Quote:
Originally Posted by agua4fun View Post
New knock sensor fixed my issue
just thought id post for future searchers..
PT hope yours was just as simple.
Thanks fellas it was the knock sensor! It's great to have this support system to help out on issues I have no clue on! You guys saved $$'s I'm sure if I had brought it to the dealer!

Thanks guys!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 01:53 AM.